Nieuws over onze laboratoria

16 August 2024
Cerba HealthCare Belgium – CRI ontvangt als eerste medisch diagnose laboratorium in België de internationale CAP labo accreditatie

De accreditatiecommissie van het College of American Pathologists (CAP) heeft haar accreditatiecertificaat toegekend aan Cerba HealthCare Belgium - CRI (Gent, België) op basis van de resultaten van een recente on-site inspectie als onderdeel van het accreditatieprogramma van CAP. Gebaseerd op strenge en robuuste normen en vereisten, verhoogt CAP accreditatie de kwaliteit, transparantie en expertise van het laboratorium, een belangrijke manier waarop laboratoria kunnen bijdragen aan betere resultaten voor hun patiënten.

CRI is het eerste medisch labo in België met de CAP-accreditatie

De medisch directeur van de instelling, Alain Verstraete, MD, PhD, werd op de hoogte gebracht van deze internationale erkenning en gefeliciteerd met de uitmuntende dienstverlening.

Cerba HealthCare België – CRI is één van de meer dan 8.000 CAP-geaccrediteerde instellingen wereldwijd, en de vijfde in België. Daarenboven is CRI het eerste diagnostische klinische labo in België dat deze CAP accreditatie behaalt.

"Onze CAP-accreditatie is het resultaat van een drie jaar durend voorbereidingsproces door ons zeer gemotiveerde en gedreven team. Het is een internationale erkenning van de hoge kwaliteit van de analyses die in ons labo worden uitgevoerd"

 

Ereprof. Dr. Alain Verstraete, Medisch Directeur CRI

De CAP-inspecteurs hanteren bijna 2000 verschillende criteria om CRI te beoordelen

Tijdens het CAP-accreditatieproces, dat ontworpen is om de hoogste zorgstandaard voor alle patiënten te garanderen, auditeren de inspecteurs, zelf klinisch biologen van vooraanstaande Amerikaanse laboratoria, de dossiers van het laboratorium en de kwaliteitscontrole op de procedures. De CAP-inspecteurs onderzoeken ook de kwalificaties van het laboratoriumpersoneel, de apparatuur, de faciliteiten, het kwaliteits- en veiligheidsprogramma en het algemene management. In totaal worden bijna 2000 verschillende criteria gescoord. Hierbij worden de activiteiten geverifieerd en de meest recente ‘best practices’ afgetoetst. De aanpak van CAP is complementair aan de methodologie van onze huidige ISO15189 Belac accreditatie, waardoor ons kwaliteitsmanagement systeem nog robuuster wordt.

 

"Cerba HealthCare Belgium - CRI toont leiderschap, innovatie en een gepassioneerde toewijding aan uitmuntendheidsnormen terwijl het diensten van de hoogste kwaliteit levert voor patiënten", zegt Richard M. Scanlan, MD, FCAP, voorzitter van de CAP Council on Accreditation. "CAP feliciteert het labo met zijn recente CAP Accreditatie."

CAP-programma's voor het stimuleren van operationele uitmuntendheid

Met meer dan 23.000 laboratoriumdeelnemers biedt de CAP naast accreditatie ook programma's voor bekwaamheidstesten/externe kwaliteitsbeoordeling (PT/EQA), instrumenten voor kwaliteitsverbetering en protocollen en richtlijnen om uitmuntendheid op alle gebieden van het laboratorium te garanderen. Gebaseerd op de expertise van pathologen en klinisch biologen werkt het CAP wereldwijd samen met laboratoria om de kwaliteit van laboratoriumgeneeskunde te verhogen met best-in-class oplossingen die zijn ontworpen om operationele uitmuntendheid te stimuleren, diagnostisch vertrouwen te bereiken en de beste patiëntenzorg te garanderen.